ETUSIVU HINNAT JA AUKIOLOAJAT FESTIVAALIKARTTA NÄYTTEILLEASETTAJAT JUOMAT RUOKA OHJELMA VUODEN OLUT- JA SIIDERIKILPAILU VUODEN OLUTRAVINTOLA PRESS YHTEYSTIEDOT

Vuoden olut- ja siiderikilpailu

Kaapelitehdas 14.-15.4.2023

image


TIEDOTE 14.4.2023


VUODEN OLUT ON TAAS VALITTU!


Helsinki Beer Festival valloittaa Merikaapelihallin 25-vuotisjuhlan merkeissä. Tällä kertaa HBF:n teemana ovat tšekkiläiset oluet. Perjantaina arvovaltainen raati palkitsi upeita juomia useamman sadan ehdokkaan joukosta.

Helsinki Beer Festivalin asettamat arvovaltaiset raadit ovat palkinneet parhaimmistoa upeasta kavalkadista ehdokkaita. Sarjojen palkitut löytyvät liitetiedostosta.

Vuoden olueksi valittiin Husky Brewing Husky Imperial Stout.

Vuoden olutravintola, helsinkiläinen Juova, on palkittu perinteisellä sahtihaarikalla. Kyseinen palkinto on tähän mennessä koristanut jo 14:a olutravintolaa.

Muut palkitut juomat löytyvät sivulta www.helsinkibeerfestival.fi.

Yleisö pääsee viikonlopun aikana valitsemaan omia suosikkejaan 600 oluen joukosta.

Maljaa kohottaen,

Markku Korhonen (+358 40 7077771) sekä muu Helsinki Beer Festival -tiimi


info@helsinkibeerfestival.fi

www.helsinkibeerfestival.fi

FacebookVoittajat:

Vuoden Olut

Husky Brewing Husky Imperial Stout

Sarja 1

Kulta Keppo Golden Lager 4,8% Hopea OlutMylly Pils 5% Pronssi Laitila Vahva Pils 5,5%

Sarja 4

Kulta Hyvinkään Oma Panimo Cheers From Pihkala 5% Hopea Unison Brewing Unison Golden Ale 5,5% Pronssi Sakiskes Kölsch

Sarja 6

Kulta Olarin Panimo 5 Mics 5,5% Hopea Olarin Panimo Blockbuster

Pronssi Hyvinkään Oma Cheers From Sääksi

Sarja 7

Kulta Husky Brewing Husky Imperial Stout 9,6% Hopea Takatalo & Tompuri KASKI Imperial Stout 8% Pronssi Keppo Bryggeri Porter 6,7%

Sarja 10

Kulta Olarin Panimo Endless Fade 7,3% Hopea To Öl Whirl Domination 6,2% Pronssi Lervig Supersonic 8%

Sarja 11

Kulta Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Kukko Vehnä 5,5 Hopea Unison Brewing Unison Vehnäolut 4,8% Pronssi Paulaner Weissbier 5,5%

Sarja 12

Kulta Olarin Panimo Zesty Case 5,3%

Hopea Tired Uncle Brewing Sour Aunt Pitanga 4% Pronssi Nilkko Brewing Jumpy 3,5%

Siiderit 1

Kulta Brinkhall Normanni 4,5% Hopea Nude Cider Nude Classic 5,5% Pronssi Nude Cider Nude Stron 7,5%

Siiderit 2

Kulta Lepola Drinks Honey Apple Cyser 5,5% Hopea Lepola Drinks Hoppy Humalasiideri 5,5% Pronssi Terissaari Perry 5,3%
SÄÄNNÖT

1. Kilpailun tarkoitus

Vuoden Olut- ja Siiderikilpailussa valitaan eri kilpailusarjojen kolme parasta olutta ja siideriä, sekä vuoden olut 2023.

2. Kilpailun järjestäjä

Kilpailun järjestää Helsinki Beer Festival Oy.

3. Kilpailusarjat

Kilpailussa palkittavat sarjat on lueteltu alla. Kilpailussa palkitaan kunkin sarjan kolme parasta tuotetta. Muita sijoja ei ilmoiteta. Tuomaristo valitsee sarjojen parhaista Vuoden Oluen, Siiderin. Sarjoihin osallistuvat tuotteet voivat olla missä tahansa pakkaustyypissä, kuitenkin niin että yksi tuote osallistuu kilpailuun vain yhdessä pakkaustyypissä. Samalla tuotemerkillä, mutta eri vahvuisina valmistetut oluet voivat kukin osallistua omina tuotteinaan eri sarjoihin. Sarjan järjestämiseksi osallistuvia tuotteita pitää olla vähintään viisi, muutoin kyseisessä sarjassa jäävät palkinnot jakamatta. Peruuntuvaan kilpailusarjaan ilmoitetut tuotteet saavat mahdollisuuden osallistua johonkin toiseen sarjaan. Sarjasiirron ratkaisee kilpailun johtaja kuultuaan ensiksi oluen valmistajaa. Näytteilleasettaja voi myös perua osallistumisensa, jolloin mahdollinen osallistumismaksu palautetaan.

OLUT 1. Vaalea lager enintään 6,0 t%

Sarjaan voivat osallistua pohjahiivakäymisellä valmistetut vaaleat lager -päätyylin oluet kuten lager, pils, helles, dortmunder (marja- tai hedelmäoluita ei oteta sarjaan), joiden alkoholipitoisuus on enintään 6,0 tilavuusprosenttia.

OLUT 2. Tumma lager enintään 6,0 t%

Sarjaan voivat osallistua pohjahiivakäymisellä valmistetut värilliset ja tummat lager –päätyylin oluet kuten münchener, wiener, amber, dunkel (marja- tai hedelmäoluita ei oteta sarjaan), joiden alkoholipitoisuus on enintään 6,0 tilavuusprosenttia.

OLUT 3. Lager yli 6,0 t%

Sarjaan voivat osallistua pohjahiivakäymisellä valmistetut lagerit –päätyylin oluet kuten lager, pils, helles, dortmunder, münchener, wiener, amber, dunkel, bock (marja- tai hedelmäoluita ei oteta sarjaan), joiden alkoholipitoisuus on yli 6,0 tilavuusprosenttia.

OLUT 4. Vaalea ale enintään 6,0 t%

Sarjaan voivat osallistua erityyppiset pintahiivakäymisellä valmistetut vaaleat ja keskitummat oluet, joiden alkoholipitoisuus on enintään 6,0 tilavuusprosenttia. Sarjaan eivät kuulu portterit, stoutit tai vehnäoluet, myöskään marja- tai hedelmäoluita ei oteta sarjaan. Amerikkalaistyylisille oluille on oma sarjansa.

OLUT 5. Vaalea lager tai ale enintään 6,0 t%

Sarjaan voivat osallistua erityyppiset pohjahiivakäymisellä tai pintahiivakäymisellä valmistetut vaaleat ja keskitummat oluet jotka on maustettu marjoilla-taihedelmillä ja joiden alkoholipitoisuus on enintään 6,0 tilavuusprosenttia. Sarjaan eivät kuulu portterit, stoutit tai vehnäoluet.

OLUT 6. Amerikkalaistyylinen vaalea ale enintään 6,0 t%

Sarjaan voivat osallistua erityyppiset pintahiivakäymisellä valmistetut vaaleat ja keskitummat amerikkalaistyyliset oluet, joiden alkoholipitoisuus on enintään 6,0 tilavuusprosenttia. Sarjaan eivät kuulu tummat oluet, kuten portterit, stoutit tai vehnäoluet, myöskään marja- tai hedelmäoluita ei oteta sarjaan.

OLUT 7. Stout ja portteri

Sarjaan voivat osallistua erityyppiset stout ja portteri -tyyppiset oluet, alkoholipitoisuutta ei ole rajattu. Myös pohjahiivakäymisellä valmistetut stoutit ja portterit kuuluvat tähän sarjaan.

OLUT 8. Vahva ale yli 6,0 t%

Sarjaan voivat osallistua erityyppiset pintahiivakäymisellä valmistetut oluet, joiden alkoholipitoisuus on yli 6,0 tilavuusprosenttia. Sarjaan eivät kuulu portterit, stoutit tai vehnäoluet, myöskään marja- tai hedelmäoluita ei oteta sarjaan. Amerikkalaistyylisille oluille on oma sarjansa.

OLUT 9. Vahva lager tai ale yli 6,0 t%

Sarjaan voivat osallistua erityyppiset pohjahiivakäymisellä tai pintahiivakäymisellä valmistetut oluet jotka on maustettu marjoilla-taihedelmillä ja joiden alkoholipitoisuus on yli 6,0 tilavuusprosenttia. Sarjaan eivät kuulu portterit, stoutit tai vehnäoluet.

OLUT 10. Amerikkalaistyylinen vahva ale yli 6,0 t%

Sarjaan voivat osallistua erityyppiset pintahiivakäymisellä valmistetut amerikkalaistyyliset oluet, joiden alkoholipitoisuus on yli 6,0 tilavuusprosenttia. Sarjaan eivät kuulu tummat oluet, kuten portterit, stoutit tai vehnäoluet, myöskään marja- tai hedelmäoluita ei oteta sarjaan.

OLUT 11. Vehnäolut

Sarjaan voivat osallistua pinta- tai pohjahiivahiivakäymisellä valmistetut vehnäoluet, joiden alkoholipitoisuutta ei ole rajattu. Sarjassa voivat olla mukana niin saksalais-, belgialais- tai amerikkalaistyyppiset vehnäoluet pois lukien marja- tai hedelmäoluet.

OLUT 12. Sour oluet

Sarjaan voivat osallistua pinta- tai pohjahiivahiivakäymisellä valmistetut oluet, joiden alkoholipitoisuutta ei ole rajattu. Sarjassa voivat olla mukana myös Lambic-oluet ja oluet missä on käytetty marjoja tai hedelmiä.

SIIDERI 1. Omenasiideri

Sarjaan voivat osallistua omenasta valmistetut siiderit, joiden alkoholipitoisuutta ei ole rajattu. Sarjaan ei oteta maustettuja omenasiidereitä eikä muista raaka-aineista valmistettuja siidereitä.

SIIDERI 2. Muut siiderit

Sarjaan voivat osallistua päärynästä valmistetut siiderit ja maustetut päärynä- ja omenasiiderit, joiden alkoholipitoisuutta ei ole rajattu. Sarjaan ei oteta muita raaka-aineita pääraaka-aineenaan käyttäviä siidereitä.

4. Sarjojen arvostelut ja tuomaristo

Tuomaristo

Olutalan ammattilaisista, olutharrastajista ja oluenkuluttajista koostuvat raadit arvioivat kilpailuun lähetetyt oluet sokkomaisteluina kukin sarja kerrallaan. Kussakin sarjatuomaristossa on mukana vähintään viisi (5) asiantuntevaa tuomaria. Tuomareiksi ei kelpuuteta henkilöitä, joilla on suoria kytkentöjä kilpailuun osallistuviin valmistajiin tai niiden tuotteisiin. Tuomarit jaetaan yhteen tai useampaan yhtäaikaiseen sarjatuomaristoon.

Sarjojen arviointi ja voittajan määräytyminen

Sarjojen tuomarit eivät tiedä maisteltavien oluiden tuotemerkkiä tai valmistajaa. Yhden sarjan arviointi voi jakautua useaan kierrokseen. Yhden sarjan palkittavat tuotteet valitaan asettamalla kaikkien kierrosten pisteet järjestykseen ja valitsemalla kolme suurimman pistemäärän saanutta tuotetta. Jos mahdollista, pyritään siihen että sama sarjatuomaristo arvioi kaikki sarjan kierrokset Vuoden Olut valitaan kunkin kilpailusarjan voittajaoluiden joukosta erillisen tuomariston toimesta. Tuomaristossa on pariton määrä tuomareita, kuitenkin vähintään viisi (5). Valinta tehdään keskustelemalla. Vain yksi olut voidaan valita voittajaksi. Tuomaristo ei voi jättää parhaan oluen valintaa tekemättä. Tuomaristo kertoo julkistettavat valintaperusteet kilpailun johtajalle. Vuoden siideri valitaan annettujen pisteiden perusteella.

Oluiden arviointi ja pisteytys

Oluet arvioidaan pisteskaalalla 0-100, pistemäärän 100 ollessa paras. Pistejako noudattaa seuraavia suuntaviivoja:

  • Klassikko 91-100 Maailmanluokan esimerkki tyylistään, luonteikas, vivahteikas, ei virheitä.
  • Kiitettävä 81-90 Erittäin hyvä olut jossa ei ole virheitä, mutta josta kuitenkin puuttuu erityisluonnetta joka tekee oluesta klassikon.
  • Hyvä 61-80 Oluessa voi olla pieniä teknisiä tai tyylillisiä virheitä tai oluen luonne tai tasapainoisuus ei ole kiitettävän arvoinen.
  • Tyydyttävä 41-60 Kelvollinen olut, joka yleensä edustaa tyyliään, mutta josta puuttuu tasapainoisuutta ja/tai luonnetta. Skaalan yläpäässä sallitaan pienet tekniset ja tyylilliset virheet, alapäässä virheet saavat olla suurempia ja poikkeamat tyylistä ovat selviä.
  • Välttävä 21-40 Tämän luokan oluissa on ongelmia tyylinmukaisuudessa, oluen tasapainoisuudessa ja/tai teknisessä laadussa. Kontaminaatiot ja virhemaut ovat selviä ja kasvavat skaalan alapäätä lähestyttäessä.
  • Ongelmia 0-20 Näissä oluissa (kontaminaation aiheuttama) makuvirhe peittää muut oluen ominaisuudet alleen, oluesta puuttuu täysin tasapainoisuus.

Annetuista yhden kierroksen pisteistä lasketaan painotettu keskiarvo niin, että kierroksen suurin ja pienin pistemäärä jätetään pois. Jos useammalle tuotteelle tulee tasapisteitä, siirtyvät nämä kaikki sarjakohtaiseen loppukilpailuun tai jos sarjakohtaista loppukilpailua ei käydä, palkinto jaetaan niiden kesken.

Tuomaroinnin organisaatio

Kilpailun arvostelua ja tuomariston työskentelyä johtaa ja ohjaa järjestäjän nimeämä kilpailun johtaja. Kilpailun johtaja on osallistuviin tuotteisiin, näytteilleasettajiin ja tuottajiin nähden riippumaton ja puolueeton. Johtajalla on viime kädessä oikeus olla hyväksymättä tuotetta, mikäli näyte-erät saapuvat liian myöhään tai osallistuva tuote ei noudata sarjamääräyksiä. Hän voi myös estää tuomarin osallistumisen tai hylätä arvostelun, mikäli tuomari on kisaan osallistuviin valmistajiin tai tuotteisiin nähden jäävi. Ongelmatilanteissa kilpailun johtaja pyytää linjausta kilpailun järjestäjältä.

5. Loppukilpailu ja tulosten julkistaminen

Kunkin sarjan paras olut osallistuu loppukilpailuun, joka käydään Kaapelitehtaalla perjantaina 14.4.2023. Tulokset ja Vuoden Olut julkistetaan saman päivän iltana palkintojenjaon yhteydessä n. kello 18.